Verjaardagsfonds 2020 Verjaardagsfonds 2020
Verjaardagfonds 2020 t.b.v. Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek
De Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek halen elk jaar een aantal kinderen uit Wit-Rusland naar Roden en Leek voor een aansterkvakantie.
Afgelopen jaar was het voor de 26ste keer. “In ons gezin hebben we nu vier jaar een kind opgevangen, onze eigen drie kinderen vinden het nog steeds fantastisch, ze leren er veel van en zien elk jaar weer uit naar de komst van ons ”gastkind”, aldus een gastgezin. De Wit-Russische kinderen komen hier voor een “aansterkvakantie”. Door de Tsjernobyl ramp in 1986 is in het woongebied van de kinderen nog steeds een flink verhoogde concentratie radioactiviteit, die van invloed is op de gezondheid, ook al omdat de grond nog besmet is en daarmee de producten die verbouwd worden ook. De kinderen blijven ongeveer vier weken in Nederland, in deze periode doen ze zoveel gezondheidswinst op dat ze daar ruim twee jaar voordeel van ondervinden. Dit is gebleken uit wetenschap-pelijk onderzoek. Door deze betere conditie maken de kinderen een groeispurt door en zijn ze veel geconcentreerder op school. Daarnaast doen ze hier erg veel indrukken op waar ze in hun verdere leven hun voordeel mee kunnen doen.
De opbrengst van het verjaardagfonds in 2020 willen we graag voor dit doel bestemmen.